CO

30 m. vyrą, iki šiol buvusį sveiką, vargina  galvos, raumenų skausmai, galvos svaigimas, silpnumas, nuovargis, pykinimas, dėmesio koncentracijos sutrikimas.

Virusas? Smagaus vakarėlio, o gal jaukaus vakaro prie židinio su knyga pasėkmės?

Nėra sunku įtarti apsinuodijimą CO žmogui, kuris ką tik pabuvojo gaisro apsuptyje. Tačiau „tylūs“ buitiniai apsinuodijimai reikalauja budrumo.

Anglies monoksidas (CO), populiariai vadinamas smalkėmis, yra ypač nuodingos, bespalvės ir bekvapės dujos, šiek tiek lengvesnės už orą, todėl lengvai su juo susimaišo ir sklinda. Anglies monoksidas susidaro dėl nepilnai sudeginamo kieto kuro (pvz., akmens anglies, medienos) ir skysto arba dujinio kuro, pasireiškiančio dėl nepakankamo deguonies kiekio tiekimo, pvz., ypač sandariai uždarius langus ar neužtikrinant tinkamos ventiliacijos. Todėl, potencialiais smalkių šaltiniais yra:

  • kieto kuro krosnys,
  • dujiniai vandens šildymo įrenginiai (pvz., dujinės krosnelės),
  • mobilūs dujiniai arba skysto kuro patalpų šildytuvai,
  • židiniai,
  • dujinės viryklės,
  • kepsninės, naudojamos uždarose patalpose.
  • Taip pat prie CO šaltinių reikėtų paminėti metileno chloridą, kuris naudojamas kaip tirpiklis (pvz, skystuose purškiamuose dažuose), valiklis, bei įvairiuose pramonės gamybos procesuose (plastiko, metalo apdirbimas). Jo garai patekę į organizmą skyla, sudarydami CO.

Per kvėpavimo takus CO patenka į kraują ir iš karto sudaro su hemoglobinu junginį (hemoglobinas prijungia CO 240 kartų stipriau, nei deguonį), kuris negali pernešti deguonies. Dėl to sutrinka organizmo aprūpinimas deguonimi. Priklausomai nuo smalkių koncentracijos ir poveikio laiko, jaučiami įvairūs negalavimai:

  • silpnumas,
  • nuovargis,
  • galvos, raumenų skausmas,
  • svaigulys,
  • pykinimas, vėmimas.

carbon-monoxide-gas-safety

Tokie simptomai lengvai gali būti „nurašyti“ gripo epidemijai  (juolab, kad smalkių ir gripo sezonai persidengia) ar žarnyno infekcijai. Esant sunkesniam apsinuodijimui, gali pasireikšti dezorientacija, sąmonės sutrikimas, kvėpavimo problemos, traukuliai, bei negrįžtamas neurologinis bei širdies raumens pažeidimas.

Taigi, jei keli žmonės, buvę vienoje patalpoje, vienu metu „pasigavo virusą“, būkime budrūs – pasitikrinkime šildymo, maisto gaminimo įrenginius.  Virusas paprastai „pakerta“ pirmiausiai vieną žmogų. Reikia laiko, kad jis pasklistų…

Ypač jautrūs apsinuodijimui smalkėmis vaikai, nėščios moterys, bei lėtinėmis (ypač širdies, plaučių) ligomis sergantys asmenys.

Įtarus apsinuodijimą smalkėmis, standartinė pulsoksimetrija (kraujo įsotinimo deguonimi matavimas specialiu aparatu) yra neinformatyvi (aparatas nediferencijuoja oksiheoglobino nuo karboksihemoglobino), tiriama arterinio kraujo dujų sudėtis, COHb kiekis jame, bei pH (dinamikoje gali būti tiriamas COHb kiekis veniniame kraujyje, kadangi COHb kiekis arteriniame ir veniniame kraujyje reikšminai nesiskiria). Karboksihemoglobino (COHb) kiekis 3-4% laikomas padidėjusiu nerūkantiems, bei >10% – rūkantiems (COHb kiekis pakyla apie 2.5% po kiekvieno surūkyto pakelio cigarečių per dieną!).

Pagrindinis CO priešnuodis – deguonis, taigi standartinis apsinuodijimo CO gydymas – deguonies skyrimas per kaukę – pagreitina CO skilimo pusperiodį >4k, lyginant su kvėpavimu kambario oru.

Esant sunkiam apsinuodijimui: sąmonės netekimas, neurologinis deficitas, krūtinės skausmai ar COHb kiekis >25%, sprendžiama dėl hiperbarinės oksigenacijos. Jos tikslas – pagerinti neurokognityvines išeitis.

Smalkės yra vadinamos tyliaisiai žudikais, nes yra nematomos ir najuntamos. Tad kaip nuo jų apsisaugoti?

  • Įsirenkite namuose CO detektorius (jie kainuoja 23-30€, yra nesunkiai sumontuojami ir gali išgelbėti jums gyvybę) – tai vienintėlis būdas „pričiupti“ tyliuosius žudikus
  • Reguliariai atlikite šildymo sistemų patikras
  • Įsirenkite tinkamą patalpų ventiliacijos sistemą
  • Nešildykite automobilio variklio garaže

Pajutus anksčiau minėtus simptomus, nedelsiant pradarykite langus, išeikite į lauką, kreipkitės į medikus.

Jei radote nukentėjusįjį, kuris galėtų būti apsinuodijęs smalkėmis, pirmiausiai pasirūpinkite savo saugumu (!) – kvieskite pagalbą, atverkite langus, duris, įleiskite šviežio oro ir tik tuomet pradėkite teikti pagalbą. Kitu atveju rizikuojate pats tapti nukentėjusiuoju.

 

Skubiosios Medicinos gyd. rez. Irma Kučinskienė

 

Šaltiniai:

http://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/encyclopaedia/c/article/carbonmonoxidepoisoning/

http://journals.lww.com/emnews/Fulltext/2015/03000/Emergentology__Flu__Don_t_Forget_CO_Poisoning.8.aspx

http://www.extension.iastate.edu/pages/communications/co/grill.html

http://www.uptodate.com

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie