Varžybos!!! Plaučių UG VS plaučių RO. Rezultatas 1 : 0.


electronic-cigarettes-lungs

Prieš kelias dienas GMP atvežė nuo kelių laiptelių nukritusį 67 m. amžiaus pacientą. Pacientas serga LOPL, HL, lėtiniu širdies nepakankamumu, yra nustatytas PV. Skundžiasi vidutinio laipsnio skausmu dešinėje krūtinės ląstos pusėje, nedideliu dusuliu. Apžiūrint ŠSD 106, AKS 100/65, SpO2 90 (skiriant deguonį 8 l/’), vezikulinis alsavimas abipus išklausomas labai silpnai, dešinėje pusėje alsavimas silpnesnis, skausminga dešinė krūtinės ląstos pusė. Kilo klausimas- kokia būklė salygoja kvėpavimo funkcijos nepakankamumą?

  1. Pneumotoraksas?
  2. Hemotoraksas?
  3. Širdies nepakankamumas ir skystis pleuros ertmėje?
  4. LOPL paūmėjimas?
  5. PV ir plaučių edema?

Kurį variantą renkatės? Kaip diferencijuojate? Ar tikrai plaučių rentgenograma yra geriausias ir vienintelis sprendimas?

 PLAUČIŲ UG TYRIMAS

 Plaučių UG

  1. Pacientas po traumos
  2. Pneumotoraksas
  3. Skystis pleuros ertmėje
  4. Dūstantis pacientas
  5. Plaučių edema
  6. Skystis pleuros ertmėje

Pneumotoraksas

Traumą patyrusiam pacientui atliekant plaučių UG vertiname ne patį plaučių audinį, o tam tikrus artefaktus, sukeliamus visceralinio ir parietalinio pleuros lapelių trynimosi vienas į kitą (nėra oro tarpo tarp pleuros lapelių). Kai nėra pneumotorakso, pasieninė ir visceralinė pleura matomos kaip viena horizontali balta linija, kuri „juda“ pacientui kvėpuojant ir nuo kurios žemyn tęsiasi vertikalios baltos linijos, vadinamos „comet tails“:

Kai yra pneumotoraksas (yra oro tarpas tarp pleuros lapelių),pleuros lapeliai matomi kaip viena balta linija, kuri pacientui kvėpuojant nejuda ir nemeta žemyn „comet tails“.

Taip pat nereikėtų pamiršti M – mode režimo, kuris padeda dar tiksliau įvertinti ar yra pneumotoraksas (sky, osean, beach – normalus vaizdas, o bar-code – pneumotoraksas):

Trumpai apie patį tyrimo atlikimą.

Naudojamas linijinis daviklis, kuris dedamas aukščiausioje paciento krūtinės ląstos vietoje (kur susikauptų laisvas oras pleuros ertmėje), pvz. gulinčiam pacientui tai gali būti tarpas tarp II-III šonkaulių arba linija tarp spenelių, priklausomai nuo paciento. Simetriškai įvertinamos abi krūtinės ląstos pusės.

Naudingi (privalomi pamatyti) video:

http://www.youtube.com/watch?v=Xxdedx1HtHo

http://www.youtube.com/watch?v=D3mm9wwlw7g

http://www.youtube.com/watch?v=q3uJDY3izn4

Straipsniai:

http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1211859

2008 metais publikuotas straipsnis apie UG reikšmę skubios pagalbos skyriuje diagnuozuojant pneumotoraksą krūtinės traumą ar politraumą patyrusiems pacientams.

UG reikšmė diagnozuojant pneumotoraksą žinoma jau seniai, tačiau nežinoma šio tyrimo vertė lyginant su krūtinės KT. Šiame straipsnyje aprašyta 18 mėnesių trukmės studija, kurios metu buvo įvertinti 109 pacientai, pristatyti į skubios pagalbos skyrių dėl krūtinės traumos ar politraumos. Pacientams skubios pagalbos skyriuje buvo atlikta: krūtinės ląstos rentgenograma, krūtinės ląstos KT ir UG. Gydytojas, atliekantis UG nežinojo krūtinės ląstos rentgenogramos ir KT rezultatų. Iš viso buvo aptikti 25 pneumotoraksai (krūtinės ląstos KT), tik 13 iš jų buvo aptikta krūtinės ląstos rentgenogramose (jautrumas 52%, specifiškumas 100%), o UG parodė 23 iš 25 pneumotoraksų (jautrumas 92%, specifiškumas 99,4%).

Po pirminės apžiūros mūsų pacientui planuojama atlikti kaklo, stuburo rentgenogramas, ir krūtinės ląstos rentgenogramą dėl galimų lūžių. Prieš vežant atlikti rentgenogramų pacientui atliekamas krūtinės ląstos UG ir dešinėje pusėje pleuros matomos kaip nejudanti balta linija, nėra „comet tails“, M-mode režimu matomas „barCode“, kairėje – normalus vaizdas. Pacientui atlikus rentgenogramas paaiškėjo, jog jam lūžę VI-VIII šonkauliai bei galima įtarti nedidelį kiekį laisvo oro dešinėje pleuros ertmėje. Išliekant ir intensyvėjant dusuliui nusprendžiama pakartoti krūtinės ląstos rentgenogramas, atliekamos dviejų krypčių rentgenogramos stovinčiam pacientui, po jų paaiškėja, kad dešinėje pleuros ertmėje yra iki 6 cm laisvo oro, pacientui drenuota pleuros ertmė ir jis stacionarizuotas į krūtinės chirurgijos skyrių.

Skubios medicinos gydytoja rezidentė Eglė Ragaišytė

 

 

 

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie