II – oji Skubiosios Medicinos konferencija Kaune

Nepraėjo nė metai, kai džiaugėmės pirmąja skubiosios medicinos konferencija Lietuvoje. Ir štai lapkričio 25 d. skubiosios medicinos rezidentai pakvietė į antrąją konferenciją, kuri šiemet vyko Kaune, šios specialybės gimtajame mieste.

Į renginį susirinko Lietuvos sveikatos mokslų ir Vilniaus universitetų skubiosios medicinos rezidentai, jų vadovai, studentai, skubios pagalbos skyriaus bei GMP medikai.

Konferenciją sveikinimo žodžiu pradėjo vienas iš skubiosios medicinos „signatarų“, LSMU skubiosios medicinos rezidentūros programos vienas iš vadovų prof. Dinas Vaitkaitis, kuris džiaugdamasis jau tradicija tampančia rezidentų konferencija, linkėjo susitikti ne tik kartą per metus, bet ir planuoti daugiau bendrų projektų tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Dalyvius sveikino ir iš anksto jų pranešimais džiaugėsi LSMU rezidentų vadovas Nedas Jasinskas. VU rezidentų vadovas prof. Pranas Šerpytis sveikinimo kalboje užsiminė apie laukiančius bendrus svarbius darbus, tarp jų ir skubiosios medicinos gydytojo normos patvirtinimą.

Kaip įžanga į pranešimus parodytas nuotaikingas filmas apie LSMU skubiosios medicinos rezidentų kasdienybę, kurį sukūrė Vytautas Aukštakalnis (LSMU). Pirmąjį pranešimą pristačiusi Elžbieta Žemaitytė (LSMU) klausė susirinkusiųjų „Ar stuburo lenta reikalinga skubios pagalbos skyriuje?“. Pranešimas sulaukė nemažai komentarų ir diskusijų. Aleksandras Briedis (VU) pristatė intensyvios terapijos palatos naudą skubios pagalbos skyriuje. Tai net tik puiki įgūdžių kalvė rezidentams, bet ir neabejotina nauda ligoninei, o svarbiausia – kritinės būklės pacientui. Andrius Mykolas Ignotas (VU) sudėjo akcentus apie Europos gaivinimo tarybos (ERC) gaivinimo gairių pakeitimus. Šarūnas Maciulevičius (VU) lygino centrinės venos kateterizacijos komplikacijas priklausomai nuo procedūros vietos. Pirmąją dalį entuziastingai užbaigė Martynas Gedminas (LSMU), kalbėjęs apie perdegimo sindromą bei paprastus būdus, kaip jo išvengti dirbant skubios pagalbos skyriuje.

Konferenciją tęsė Iveta Vėgelytė (VU), pristačiusi ūminių koronarinių sindromų be ST segmento pakilimo gairių apžvalgą. Širdies ultragarsinio tyrimo galimybes skubios pagalbos skyriuje apžvelgė Renata Ruseckaitė (VU), įtikinusi, kad naudodamiesi greitaisiais UG protokolais, ūmines būkles nustatyti galime patys, nebūtina laukti specialisto. Irma Kučinskienė ir Simona Sabulytė (LSMU) pristatė skausmo malšinimo naujoves pranešimuose apie galvos ir veido skausmo gydymą cervikaline intraraumenine anestetikų injekcija bei klubinės fascijos blokadą (fascia iliaca compartment block) kaip nuskausminimo alternatyvą opioidams šlaunikaulio proksimalinės dalies lūžio atveju.

Laimonas Mišeikis (LSMU) konferencijos dalyvius kvietė pailsėti nuo rimtų temų ir linksmu video pranešimu išmokė, kaip pasigaminti ultragarso gelį namų sąlygomis. Gabija Sakavičiūtė (LSMU) kvietė padiskutuoti apie cirkadinio ritmo įtaką darbo produktyvumui skubios pagalbos skyriuje bei galimybes modifikuoti darbo režimą siekiant didesnio efektyvumo ir mažesnio klaidų kiekio. Konferenciją baigė Linas Darginavičius (LSMU) savo pranešimu primindamas apie rankų antiseptikos, pirštinių naudojimo taisykles ir svarbą skubios pagalbos skyriuje.

Diskusijas LSMU ir VU skubiosios medicinos rezidentai pratęsė ir po renginio, kurdami naujų bendrų veiklų planus, o šios, jau tapusios tradicine, konferencijos estafetės lazdelė vėl perduota vilniečiams.

 

Jei neturėjote galimybės sudalyvauti, pateiksime konferencijoje skaitytų pranešimų video. Vienas iš jų – „Cirkadinio ritmo modifikavimo galimybės“.

Greitu metu bus daugiau.

 

 

SM gyd. rez.  Ieva Paliokaitė

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie