UG panaudojimas volemijos vertinimui? TAIP!!!

GMP atvežė 76 metų vyrą, kuris rastas savo namuose be sąmonės. Pacientas kvėpuoja spontaniškai, KD 22k/min, SpO2 92proc. be papildomo deguonies, AKS 70/40, ŠSD 126 k/min. GKS 13 balų (3-4-6). GMP išpunktavo periferinę veną ir sulašino 500ml izotoninio tirpalo. Kokios galimos tokios paciento būklės priežastys?  Gal pacientas yra dehidratavęs ir jam reikalinga infuzoterapija? Gal jam širdies nepakankamumas ir nereikia lašinti daug skysčių intraveniškai? Kokia tolimesnė gydymo taktika? Kiek skysčių lašinsime? O gal skirsime vazopresorių?

Atsakyti į dalį šių klausimų mums gali padėti ultragarsas – galima įvertinti apatinę tuščiąją veną, jos diametro kitimus kvėpavimo judesių metu, taip pat galima vertinti ir paciento atsaką į infuzoterapiją.

Kaip tai padaryti? Tą puikiai iliustruoja šis video:

  • „Pilvinis“ daviklis
  • Daviklis dedamas žemiau krūtinkaulio , kryptis – kraniokaudalinė

maxresdefault

  • Venos diametras (mažiausias ir didžiausias) matuojamas 2cm atstumu nuo jos įtekėjimo į dešinį prieširdį
  • Naudojamas ir M-mode režimas

Pagrindiniai klausimai:

  1. Koks venos diametras?
  2. Ar jis keičiasi pacientui kvėpuojant?

correllations.chart

Šiam pacientui apatinės tuščiosios venos diametras buvo 1,2cm, aiškiai matėsi, kad sienelės kvėpavimo judesių metu visiškai kolaptuoja. Pacientui išpunktuota antra periferinė vena ir sulašinus viso 2500ml skysčių pakartotas apatinės tuščiosios venos vertinimas UG: maksimalus venos diametras 2,1cm, minimalus – 1,6 cm. Pasikeitė ir paciento gyvybiniai parametrai: AKS 112/70, ŠSD 80 k/min, GKS 15, pacientas sąmoningas, orientuotas, todėl buvo galima patikslinti anamnezę: pacientas serga IŠL, rūko, pastarąsias keletą dienų vėmė ir viduriavo, įtaria, jog buvo apsinuodijęs maistu.

Apatinės tuščiosios venos ir jos diametro pokyčių kvėpavimo metu vertinimas UG yra pats tiksliausias neinvazinis būdas volemijos vertinimus – nereikia punktuoti centrinės venos. Tačiau reiktų nepamiršti ir trūkumų:

– plati vena kaip ir aukštas CV spaudimas neparodo eu/hipervolemijos.
– rezultatas priklauso nuo tyrėjo, matavimo vietos.
Plačiau skaitykite nurodytame šaltinyje.

 

Skubiosios medicinos gyd. rez. Eglė Ragaišytė

Naudota literatūra:

http://www.acep.org/Content.aspx?id=80791

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie