Keliautojų viduriavimas. Esi susidūręs?

Artėja šiltasis sezonas. Laikas, kai daugelis iš mūsų keliaus: vieni arčiau, kiti tolėliau. Kelionės tikslai, ko gero, irgi skirsis, bet yra viena bendra bėda, kuri gali sugriauti pačią fantastiškiausią kelionę – viduriavimas, arba kitaip keliautojų viduriavimas.

Dažnai klaidingai manoma, kad viduriavimą kelionėje, ypač tolimoje, sukelia pasikeitęs maistas. Iš tiesų, dažnai jį sukelia sena gera pažįstama bakterija E.coli arba virusai, pvz., kruiziniuose laivuose dažniausiai sklando noro virusas.

Kaip atskirti, kas sukėlė viduriavimą – virusas ar bakterija? Angliškoje literatūroje randamos sąvokos Nondysenteric gastroenteritis ir Bacterial dysentery.

Viruso sukeltas viduriavimas(Nondysenteric gastroenteritis) Bakterijos sukeltas viduriavimas(Bacterial dysentery)
•       Vandeningas viduriavimas, pilvo raižymas ir bendras silpnumas •       Staigi pradžia praeinančių pilvo raižymų, kuriuos lydi gausus, dvokiantis viduriavimas
•       Febrilus karščiavimas (daugiau 380C), kraujas ar gleivės išmatose
•       Pykinimas ir vėmimas dažniausiai susiję su virusine etiologija •       Galvos ir raumenų skausmas
•       Stiprus pilvo skausmas
•       Inkubacinis laikas nuo 12 iki 72 valandų •       Gali atsirasti bakteriemijos požymių – ir vystytis sepsis, ypač salmoneliozės ar šigeliozės atveju
•       Inkubacinis laikas nuo 8 valandų iki 8 dienų

 

Jei vis dėlto užklupo ši bėda, kaip ją išgyvendinti? Gydymo principai yra tik 4:

  1. Rehidracija
  2. Antimikrobiniai medikamentai
  3. Žarnyno motoriką slopinantys vvaistai
  4. Kiti preparatai

Rehidracija – prarasto vandens kiekio atstatymas. Geriausiai tinka geriami rehidraciniai tirpalai, kurie gali būti parduodami paruošti vartojimui, lengvai paruošiami arba galime pasigaminti patys. Namuose gaminto rehidracinio tirpalo receptas:  1/2 arbatinio šaukštelio druskos, 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos ir 4 valgomieji šaukštai cukraus vienam litrui vandens. Ir kadangi esame gamtoje, todėl gydymo efektą vertiname  pagal objektyviai randamus požymius: arterinio kraujo spaudimą ir širdies susitraukimų dažnį. Apytiksliai galime vertinti pagal šlapimo spalvą, kuri gerėjant vandens pusiausvyrai organizme  šviesėja. Tirpalo kiekis kurį turėtume suvartoti: 10 ml/kg (rehidracinio tirpalo/kūno masės) turėtų būti suvartojama po kiekvieno pasituštinimo vandeningomis ar skystomis išmatomis, ir 2 ml/kg po kiekvieno vėmimo. Euvolemija turėtų būti pasiekiama per 3-4 valandas. Geriama dažnai ir mažais kiekiais (kartais reikia net iki 100 ml/kg).

 

8414092_f520

 

Antimikrobiniai medikamentai? Antibiotikai vartojami, jei keliautojas pasituština keturis ir daugiau kartų per dieną nesuformuotomis išmatomis arba karščiuoja febriliai, išmatose būna kraujo, pūlių ar gleivių. Vartojama  500mg ciprofloksacino (2 k / d) iki 1-2 dienų suaugusiems arba  1 g azitromicino vienkartinai vaikams ir nėščiosioms.

Žarnyno peristaltiką slopinantys medikamentai yra vartojami kartu su antibiotikais, siekiant sumažinti tuštinimosi dažnį, bet jie negydo priežasties.  Šiuo metu plačiai prieinamas loperamidas (Imodium) ar difenoksilatas (Lomotil). Virusinės kilmės gastroenterito atveju jie irgi gali būti vartojami siekiant suretinti tuštinimosi dažnį.

Kiti preparatai. Bismuto subsalicilatas geriamas po 2 tabletes kas valandą iki 8 dozių per 24 valandas (Lietuvoje nepavyko rasti, bei yra galimybė perdozuoti salicilatų, todėl reikalingas papildomas atsargumas). Metoklopramidas skiriamas pykinimui ir vėmimui, susijusiems su gastroenteritu, palengvinti. Suaugusieji ir vyresni  negu 15 metų paaugliai turėtų gerti 3 – 4 kartus per parą po 1 metoklopramido tabletę, jaunesniems kaip 15 metų paaugliams – 2 – 3 kartus per dieną po pusę arba po vieną  tabletę metoklopramido.

Mūsų Tėvynėje plačiai naudojamas preparatas Smecta ūminiam viduriavimui gydyti. Kaip jį dozuoti?

Dozavimas

AMŽIUS
KŪDIKIAI IR VAIKAI Ūminio viduriavimo gydymas
Jaunesni nei 1 metų amžiaus 2 paketėliai per parą 3 dienas, po to 1 paketėlis per parą
Vyresni nei 1 metų amžiaus 4 paketėliai per parą 3 dienas, po to 2 paketėliai per parą
SUAUGUSIEJI 6 paketėliai per parą

 

Vaikams

Paketėlio turinį reikia ištirpinti 50 ml vandens (pvz., maitinimo buteliuke) arba sumaišyti su pusiau skystu maistu (pvz., kūdikio maistu, daržovių koše, sriuba, kompotu).

Suaugusiems

Paketėlio turinį reikia ištirpinti pusėje stiklinės vandens. Kad pasidarytų vienalytis mišinys, berkite miltelius į vandenį maišydami suspensiją.

Taip pat tenka sulaukti klausimo apie „angliuką“. Iš tiesų aktyvinta anglis naudojama apsinuodijimų atvejais nuodams sugerti. Tačiau yra veiksminga tik maždaug pirmąją valandą po pavartoto tam tikro nuodo. Taip pat svarbu pamimėti, jog vidutinė aktyvintos anglies dozė suaugusiajam yra 50g (vienoje tabletėje yra 0,25 g). Išvada paprasta: keliautojams pradėjus viduriuoti gydymui aktyvintą anglį nėra tikslinga vartoti.

Ir lieka paskutinis klausimas: kada pasiduoti ir keliauti į ligoninę? Atsakymas paprastas, jei turi nors vieną iš šių požymių:

  • Stiprus pilvo skausmas, kuris nemažėja per 12-24 valandas
  • Negalintys gerti rehidracinių tirpalų ilgiau nei 24 valandas
  • Jei pasireiškia protinės būklės pokyčiai, sunkios dehidracijos požymiai, hematemesis (vėmimas krauju), gausiai kraujingos išmatos, tuomet reikia skubiai vykti į ligoninę!
  • Sergantieji, kuriems pasireiškia virusinio viduriavimo požymiai ir kurie nereaguoja į atitinkamą antibakterinį gydymą, į ligoninę turėtų patekti per 24-48 valandas.

Linkiu papildyti savo kelionių vaistinėles ir sėkmės išvykose! (vaistų pavadinimai, paminėti ne reklamos tikslais ir už tai autorius negavo jokios naudos).

 

Skubios medicinos gyd. rez. Linas Darginavičius

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie