Visiškas danties išnirimas. Ką daryti?

Slidinėjimo sezonas įsibėgėja. Įsivaizduokite: slidėmis leidžiatės kalnu ir pastebite, kaip drąsiai prieš jus čiuožiantis vaikas, nepastebėjęs suklupusio snieglentininko, trenkiasi į jį ir krisdamas veidu kliudo snieglentės kraštą. Pričiuožęs prie vaiko pamatote, kad jis išsimušė priekinį dantį. Ar sugebėtumėte suteikti vaikui pirmąją pagalbą?

Danties avulsija (visiškas išnirimas) – tai viena iš ūmių būklių odontologijoje. Visgi danties išsaugojimo prognozė priklauso ne tik odontologinio gydymo, bet ir nuo liudininkų suteiktos pirmosios pagalbos įvykio vietoje. Jei iki galo perskaitysite šį straipsnį ir įsiminsite svarbiausius veiksmus, jūs galite padėti nukentėjusiam žmogui išsaugoti savo dantį ir išvengti daugybės laiko ir lėšų reikalaujančio gydymo bei su estetika susijusių psichosocialinių problemų. O jei nusprendėte toliau nebeskaityti, pabandykite įsivaizduoti save be priekinio danties…

Visiškai išmušus dantį iš jo vietos kaule (danties alveolės), nutraukiamas nervų ir kraujagyslių tinklas, nutrūksta dantį laikantys periodonto raiščio audiniai, tačiau dalis gyvybingų ląstelių lieka danties šaknies paviršiuje. Pagrindinis tikslas teikiant pagalbą – išsaugoti gyvybingas šaknies paviršiaus ląsteles. Tokiu atveju, dantį įstačius atgal į jo vietą burnoje, lieka galimybė, kad periodonto raištis atsistatys ir dantis „prigis“. Kuo ilgiau dantis būna ne fiziologinėje terpėje, tuo daugiau ląstelių žūsta. Vidutiniškai per 15-20 min dantį laikant sausai ar laikant jį netinkamoje terpėje prarandamos visos šios ląstelės ir organizmas atgal įstatyto danties kaip savo dalies atpažinti nebesugebės.

 

1.  NURAMINKITE IR ĮVERTINKITE BŪKLĘ

  • Nuraminę nukentėjusįjį, apžiūrėkite jo sužalojimus, įvertinkite sąmonę. Jei manote, kad sužeidimai reikalauja skubios medikų pagalbos, kvieskite ją.

2.   SURASKITE  IŠMUŠTĄ NUOLATINĮ DANTĮ

  • Paimkite išmuštą dantį už vainiko, neliesdami danties šaknies. Jei dantis purvinas, nupilkite jį švelnia vandens srove (iki 10 sec).
  • ĮSTATYKITE DANTĮ į jo buvusią vietą burnoje (danties alveolę). Duokite žmogui sukąsti audinio gabalėlį – taip dantis bus palaikomas savo vietoje, kol nuvyksite pas gyd. odontologą.
  • Jei danties replantuoti nepavyksta (priežastys pateiktos žemiau), ĮDĖKITE dantį į tinkamą terpę (pavyzdžiui, pieną ar nukentėjusiojo seiles).

3.  IEŠKOKITE GYD. ODONTOLOGO PAGALBOS 

  • Važiuokite į artimiausią įstaigą, kurioje dirba gyd.odontologas

 

Taigi, TIK TAK. Įvyko nelaimė, dantis išmuštas, vaikas verkia, mama šalia panikuoja. Ką daryti?

 

Laiko galvoti nėra daug. Tyrimų duomenimis, tikėtis geriausios prognozės galima tuomet, kai dantis atgal į alveolę įstatomas per 5 min. Visgi danties siūloma nereplantuoti, jeigu:

  1. Dantis pieninis. Pieniniai dantys pagal rekomendacijas atgal neįstatomi, tačiau jaunąjį pacientą būtina nuvežti gyd.odontologo apžiūrai.

P.s.: nuolatiniai priekiniai dantys vaikams dygsta apie 6-7 gyvenimo metus.

  1. Yra kitų sužalojimų, reikalaujančių skubios medicininės pagalbos
  2. Pastebimas alveolinės ataugos ar žandikaulio lūžis
  3. Nukentėjęs asmuo nekooperatyvus, atsisako danties replantacijos
  4. Nukentėjęs asmuo turi imunodeficitinę būklę (chemoterapijos paveikta imuninė sistema, imunosupresija po organų transplantacijos, AIDS ar kt.)

Jei nusprendžiama danties nereplantuoti, jį reikia įdėti į terpę, išsaugančią ląstelių gyvybingumą, kol bus nuvykstama į gydymo įstaigą. Geriausiomis pripažįstamos specialiosios transportinės terpės (HBSS, Viaspan), tačiau jų rasti nelaimės vietoje praktiškai neįmanoma. Lengviau pasiekiamos ir gerai palaikančios ant danties šaknies likusių ląstelių gyvybingumą terpės – tai pienas ir seilės. Tyrimų duomenimis, piene danties ląstelės gali išlikti gyvybingos net iki 12h. Jei aplinkui nėra galimybės gauti pieno, patariama dantį laikyti seilėse. Liepkite nukentėjusiajam užkišti dantį burnoje už žando arba įspjauti seilių į indelį (jei aplink galite tokį surasti) ir ten įdėkite rastą dantį. Seilėse danties ląstelių gyvybingumą galima išlaikyti apie 2h. Tiek laiko gali pakakti nuvykimui į artimiausią odontologinę kliniką, kur bus suteikta profesionali pagalba. Prisiminkite, kad labai svarbu išmušto danties nelaikyti sausai, taip pat nedėti jo į geriamą vandenį.

Dažniausiai nelaimingų atsitikimų metu išmušami viršutiniai priekiniai dantys. Šie dantys labai svarbūs tiek funkcijai, tiek estetikai, jie būtini gerai žmogaus savijautai. Tinkamai suteikus pagalbą, lieka galimybė dantį išsaugoti. Svarbu veikti greitai ir atsimintį šią seką:

better-quality (1)

Kalbant apie dantų traumų profilaktiką, užsiiminėjantiems aktyviu ir ypač kontaktiniu sportu žmonėms gydytojai odontologai rekomenduoja dėvėti apsauginę dantų kapą.  Siekiant išvengti rimtų danties avulsijos komplikacijų, buvo pagaminti indeliai su specialiaisiais skysčiais (pvz.: HBSS transportine terpe), ilgai palaikančiais danties gyvybingumą. Tokį indelį galima laikyti šaldytuve apie metus ir panaudoti įvykus nelaimei. Indelis su specialia terpe gali būti labai naudingas mokykloje, vaikų darželyje, sportinio būrelio patalpoje ar tris mažamečius berniukus auginančios mamos šaldytuve J.

 

Saugokit save ir kitus!

 

Gyd. odontologė Justė Ellikienė

 

Informacijos šaltiniai:

  1. Andersson, L., Andreasen, J. O., Day, P., Heithersay, G., Trope, M., DiAngelis, A. J., Kenny, D. J., Sigurdsson, A., Bourguignon, C., Flores, M. T., Hicks, M. L., Lenzi, A. R., Malmgren, B., Moule, A. J. and Tsukiboshi, M. (2012), International Association of Dental Traumatology guidelines for the management of traumatic dental injuries: 2. Avulsion of permanent teeth. Dental Traumatology, 28: 88–96. doi: 10.1111/j.1600-9657.2012.01125
  2. POI, Wilson Roberto et al.Storage Media For Avulsed Teeth: A Literature Review.  Dent. J. [online]. 2013, vol.24, n.5 [cited  2015-02-05], pp. 437-445
  3. http://www.dentaltraumaguide.org/
  4. http://www.iadt-dentaltrauma.org/

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie