Pirmoji Skubiosios medicinos konferencija Lietuvoje

Gruodžio 11 d. Vilniuje, Santariškių klinikose, įvyko Skubiosios medicinos konferencija, kurią inicijavo Vilniaus universiteto skubiosios medicinos rezidentai ir jų koordinatoriai. Tai pirmasis toks renginys Lietuvoje, į kurį susirinko šios naujos specialybės atstovai – rezidentai bei jų vadovai, koordinatoriai iš Vilniaus universiteto bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto. Pranešimų pasiklausyti atvyko ir skubios pagalbos skyriuose Kauno klinikose bei Santariškių klinikose dirbantys gydytojai, studentai.

Konferencijos pradžioje dalyvius pasveikino abiejų universitetų skubiosios medicinos rezidentūros programų vadovai – profesorius Pranas Šerpytis (VU) bei profesorius Dinas Vaitkaitis (LSMU). Vadovai pasidžiaugė, kad jau senokai gimusi idėja surengti bendrą konferenciją buvo įgyvendinta ir neliko užmiršta.

Konferencijos metu rezidentai pristatė aštuonis pranešimus, aktualius skubiosios medicinos srityje. Paulius Uksas (VU) pranešime apžvelgė kalcio apykaitos sutrikimus ir jų reikšmę skubiojoje medicinoje. Renata Ruseckaitė (VU) kėlė klausimą apie kopeptino tyrimo tikslingumą ir galimybes skubios pagalbos skyriuje. Vienas iš pagrindinių konferencijos organizatorių Andrius Mykolas Ignotas (VU) savo pranešime vertino pagalbinių įrenginių, skirtų krūtinės ląstos paspaudimams atlikti gaivinimo metu, naudą. Aleksandras Briedis (VU) pristatė ultragarso galimybes centrinių venų kateterizacijos metu. Eglė Zelbienė (LSMU) savo pranešimu atnaujino konferencijos dalyvių žinias apie D dimerų koncentracijos normas – kaip jos kinta perskaičiuojant rezultatus pagal amžių. Simona Sabulytė (LSMU) kvietė diskusijai apie sterilių ir švarių pirštinių naudojimą siuvant žaizdas bei žaizdų plovimo taktiką ir priemones. Martynas Gedminas (LSMU) suintrigavo klinikiniu atveju apie sunkius kvėpavimo takus bei pateikė paprastus algoritmus, kaip tinkamai tam pasiruošti. Eglė Ragaišytė (LSMU) puikiai įrodė, kad ultragarsinis plaučių ištyrimas tam tikrais atvejais tikrai pranašesnis už įprastą rentgenogramą. Renkant įdomiausią pranešimą, po klausytojų balsavimo paaiškėjo, kad LSMU atstovų M.Gedmino bei E.Ragaišytės pranešimai užėmė atitinkamai pirmąją ir antrąją vietas. Trečioji vieta atiteko VU atstovo A.Briedžio pranešimui.

Pertraukų metu vyko praktinės dirbtuvės, kurių metu dalyviai mokėsi atlikti plaučių ultragarsinį tyrimą atpažįstant ūmias būkles bei naudoti automatines išorinio širdies masažo priemones.

Profesoriaus Dino Vaitkaičio teigimu, šaunu, jog rezidentai imasi iniciatyvos patys organizuoti renginius, bei gilintis į skubiosios medicinos mokslinę veiklą. Profesorius tikino, kad pristatyti pranešimai verti tarptautinės konferencijos.

Antrąją skubiosios medicinos konferenciją planuojama rengti 2015 metais Kaune.

 

Skubios med. rezidentės Simona Sabulytė ir Ieva Paliokaitė

IMGP4253IMGP4210

 IMGP4217 IMGP4224IMGP421120150114_094257unnamed

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie