Gripas – imbieras, paracetamolis ar tamiflu?

Gripo virusas – šaltuoju metų sezonu klestinti infekcija. Per paskutinius keletą metų galėjome neblogai susipažinti su šiuo patogenu. H1N1 pandemija ir kitų štamų protrūkiai išpopuliarino virusą visame pasaulyje. Kartu su juo, išaugo ir neuraminidazės inhibitorių (NAI) reitingai (nuo 2005m. JAV išleido daugiau kaip 1,3 milijardo dolerių, o Bidžioji Britanija –  930 milijonų dolerių oseltamiviro ir zanamiviro atsargų užtikrinimui ir t.t.). Informaciniuose lapeliuose teigiama, kad šie vaistai sutrumpina simptomų trukmę, sumažina komplikacijų dažnį ir kt.

Šiuo metu rekomenduojama NAI skirti gripu sergantiems vyresnio amžiaus pacientams ir tiems, kuriems yra didelė gripo komplikacijų rizika. Esant mažai komplikacijų rizikai, NAI rekomenduojama skirti ne vėliau kaip per 48 valandas nuo simptomų pradžios.

Vis dėl to, šiais metais  Cochrane biblioteka išleido dvi metanalizes, kuriose pateikiami dviejų pagrindinių praktikoje naudojamų NAI (oseltamiviro ir zanamiviro) efektyvumo ir saugumo duomenys. Tai pirmoji studija, kuri apima visus su NAI atliktus mokslinius tyrimus – iki tol kompanija Roche nuslėpė tyrimus, kurių rezultatai nebuvo palankūs jų produktams. Metaanalizių rezultatų santrauka pateikta lentelėse.

Oseltamiviras (tamiflu).

Poveikis Rezultatas
Simptomų trukmė Sumažėjo 16.8 valandomis
Hospitalizacijų dažnis Nesiskyrė
Pneumonijų dažnis Nesiskyrė
Kitos komplikacijos Nesiskyrė

 

Pašalinis reiškinys Dažnis
Pykinimas 1/28
Psichikos sutrikimai* 1/94
Galvos skausmas 1/32

*Neįprastas elgesys, suvokimo sutrikimai, pakitęs sąmonės lygis, delyras ir traukuliai.

 

Zanamiviras (relenza)

Poveikis Rezultatas
Simptomų trukmė Sumažėjo 14.4 valandomis
Hospitalizacijų dažnis Nėra duomenų
Pneumonijų dažnis Nesiskyrė
Kitos komplikacijos Nesiskyrė

Duomenys apie ženklių pašalinių poveikių dažnį vartojant zanamivirą nebuvo pateikti.

 

Taip pat, būtina pabrėžti, kad tyrimuose šių medikamentų efektyvumas buvo lyginamas su placebo, o ne įprastiniu simtominiu gydymu (paracetamolis, imbierinė arbata, vitaminas C, česnakai ir t.t.).

Taigi, NAI efektyvumas yra abejotinas, o komplikacijų dažnis – keliantis nerimą. Matant tokius rezultatus, kyla klausimas, ar mažos rizikos atvejais nevertėtų pasikliauti mūsų močiučių gerai pažįstamais gripo gydymo metodais. 

 

Skubios med. gyd. rez. Martynas Gedminas 

 

 

Šaltiniai:

http://www.aliem.com/neuraminidase-inhibitors-influenza/

http://en.wikipedia.org/wiki/Oseltamivir#History

Jefferson T, Jones M, Doshi P, Spencer EA, Onakpoya I, Heneghan CJ. Oseltamivir for influenza in adults and children: systematic review of clinical study reports and summary of regulatory comments. BMJ 2014; 348: g2545.

Heneghan CJ, Onakpoya I, Thopson M, Spencer EA, Jones M, Jefferson T. Zanamivir for influenza in adults and children: systematic review of clinical study reports and summary of regulatory comments. BMJ 2014; 348: g2547. 

Jefferson T, Jones MA, Doshi P, Del Mar CB, Hama R et al. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults and children. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Apr 10;4:CD008965. doi: 10.1002/14651858.CD008965.pub4. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24718923)

http://www.pharmaceutical-journal.com/learning/learning-article/adverse-drug-reactions-neuraminidase-inhibitors-widespread-use-for-influenza-may-reveal-more-adverse-effects/10964880.article

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie