Sunkūs kvėpavimo takai – esi pasiruošęs?

airway-assessment-23-638Sūnkūs kvėpavimo takai – viena iš grėsmingiausių situacijų skubiojoje medicinoje. Amerikos anesteziologų 2013 m. gairėse sunkiais kvėpavimo takais vadinama būklė, kuomet pacientą yra sunku intubuoti arba adekvačiai ventiliuoti per veido/laringinę kaukę. Dirbant skubios pagalbos skyriuose tokios būklės yra neišvengiamos ir sąlyginai dažnos, todėl būtina turėti išankstinį veiksmų planą jų atveju. Straipsnyje pateiksime keletą lengvai įsimenamų mnemonikų, kurios užtikrins optimalų jūsų pasiruošimą susidūrus su sunkiais kvėpavimo takais.

Įsivaizduokite tokią situaciją: budint SPS, gaunate pranešimą iš GMP, kad už 10 min. Bus atvežtas jaunas vyras su įtariama kvinkės edema ir daliniu kvėpavimo takų nepraeinamumu. Kokių priemonių imsitės, pasirengdami tokiam pacientui? Mnemonika SALT (angl. druska) leis įsiminti pagrindinius pasiruošimo intubacijai žingsnius, kurie iki minimumo sumažins techninio sutrikimo riziką intubacijos metu.

  • Suction – siurbimo sistema; patikrinamas vientisumas, t.y. ar sudaromas neigiamas slėgis.
  • Airway – kvėpavimo takų atvirumą palaikančios priemonės: oro-, nazofaringiniai vamzdeliai, laringinė kaukė, krikotirotominis rinkinys (Planas A, B, C).
  • Laryngoscope – laringoskopas su skirtingų dydžių mentėlėmis; patikrinama ar nėra išsieikvoję elementai.
  • Tube – numatomo dydžio intubacinis vamzdelis + dydžiu didesnis bei mažesnis vamzdeliai; patikrinamas manžetės vientisumas.

Užtikrinus įrangos parengimą, ir ruošiantis intubuoti pacientą, būklės įvertinimui padeda mnemonika MOVED:

  • Monitoring – būtinas gyvybinių rodiklių monitoravimas, svarbus nustatant ar perspėjant galimas komplikacijas.
  • Oxygen – preoksigenacija. Gyvybiškai svarbi procedūra. Jau iš anksto žinodami preliminarius duomenis, galite spręsti, kokį preoksigenacijos metodą taikystie konkrečiam pacientui.
  • Venous access – veninė prieiga. Žinoma, labai sudėtingais atvejais ši procedūra kartais aplenkiama, tačiau tai tik dar labiau padidina intubacijos rizikos laipsnį.
  • Evaluation – įvertinimas. Ar numatoma intubacija sudėtinga? Visais grėsmingais atvejais verta šauktis pagalbos – labiau patyrusius gydytojus, ausų nosies gerklės ligų specialistus ar bronchoskopuotojus.
  • Drugs – kokius medikamentus naudosite sedacijai? Jau iš anksto žinant, ar pacientas patyrė galvos traumą, yra nestabilios hemodinamikos, šiuos žingsnius galima susiplanuoti iš anksto, taip sutaupant labai brangų laiką.

Mnemonika LEMON leidžia lengvai įsiminti pagrindinius žingsnius, kuriais vertinamas kvėpavimo takų / intubacijos sudėtingumas. Bent viename iš žingsnių nustačius rizikos veiksnį, būtina kviestis pagalbos.

  • Look – žiūrint įvertinamos galimos kliūtys intubuojant: trumpas kaklas, operaciniai randai, svetimkūniai burnoje ir kt.
  • Evaluate 3:3:2 taisyklė: trys pirštai tarp paciento dantų išsižiojus; 3 pirštai nuo smakro iki poliežuvinio kaulo; 2 pirštai nuo poliežuvio kauklo iki skydinių kremzlių.
  • Mallampati – III ir IV klasės susijusios su didele sunkių kvėpavimo takų rizika.
  • Obstruction – kvėpavimo takų edema, veido ir kaklo srities traumos, nutukimas ir kt.
  • Neck mobility – įtariamas kaklinės stuburo dalies sužalojimas, kifozė, artritas ir kt.

Taip pat, būtina prisiminti, kad svarbiausia yra tinkama paciento oksigenacija ir ventiliacija. Jeigu taikant neinvazines priemones paciento būklė yra stabilizuojama, nereikia skubėti su intubacija, įtarus sunkius kvėpavimo takus, iki atvyks kvalifikuota pagalba.

 Tinkamas pasiruošimas – pusė darbo!!!

Skubios medicinos gydytojas rezidentas Martynas Gedminas

Info. šaltiniai:

Practice Guidelines for Management of the Difficult Airway / An Updated Report by the American Society of Anesthesiologists / Task Force on Management of the Difficult Airway – https://www.asahq.org/For-Members/Practice-Management/~/media/For+Members/Practice+Management/PracticeParameters/2013/Practice+Guidelines+for+Management+of+the+Difficult+Airway+2013.ashx
Difficult Airway Society Intubation guidelines – http://www.das.uk.com/guidelines/guidelineshome.html

1
Komentarai

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
gerosakys Recent comment authors
  Subscribe  
Naujausi Seniausi Geriausi
Pranešti apie
gerosakys
Editor
gerosakys

Krikotiroidotomijos technika- ją reikia žinoti bei būti pasiruošus kaip atsarginį planą
http://www.acepnow.com/article/make-incision-insert-tube-cricothyrotomy/
10 auksinių patarimų valdant kvėpavimo takus
http://www.acepnow.com/article/10-tips-safety-airway-management/
Bužas intubuojant- aprašyta technika
http://www.acepnow.com/article/tips-handling-bougie-airway-management-device/