EPIpenas VS Adrenalinas

Maloniai šnekučiuojantis, jūsų draugas atsikando kriaušės. Jis staiga išspjauna, ką buvo atsikandęs ir skalauja burną vandeniu. Išsigandęs aiškina, kad atsikando kriaušės kartu su bite ir ji jam įgėlė. Dabar jaučia, kad jo liežuvis tinsta. Jūs, nežinote ką daryti –  kviečiate GMP. Kol kalbate su dispečere, pastebit, kad draugui jau ne tik sunku kalbėti, bet jis vos gali kvėpuoti.Dispečerė jūsų klausia ar kartais neturit adrenalino, tačiau nei jūs, nei draugas, gyvenime nebuvot susidūrę su tokia situacija ir jokių vaistų prie savęs neturite. Bandydama jus nuraminti, dispečerė pasako, kad medikai jau pakeliui, tačiau jums belieka tik bejėgiškai laukti ir stebėti sąmonės netenkantį ir mėlstantį draugą…

Dirbant skubios pagalbos skyriuje, dažnai susiduriame su pacientais, patyrusiais alerginę reakciją. Galbūt ne tokia ūmia kaip pateiktoje situacijoje, tačiau jie jaučiasi blogai: kamuoja niežulys, bėrimai ir tinimai įvairiose kūno vietose. Paklausus ar pacientas yra kam nors alergiškas, dažnai jis atsako, kad taip. Tuomet, paklausus ar turi savo vaistinėlėje adrenalino ampulę ir švirkštą ar EpiPen‘ą, dažniausiai išgirstame neigiamą atsakymą. Paprastai jis aiškina, kad niekada nėra buvę labai blogai: visada panašiai paberia, patinsta, paniežti ir viskas, spėja nuvažiuot į gydymo įstaigą ar išsikviesti GMP. O jeigu nespėtų?

Čia išvada aiški – turėti reikia.

EpiPen‘as, AnaPen‘as yra registruoti LR vaistinių preparatų registre injekciniai adrenalino tirpalai jau paruoštame švirkšte. Juos patogu turėti ir naudoti. Nereikalauja papildomų žinių ir įgūdžių. Tačiau įsigyti yra sunku: tai yra receptinis vaistas, nedaugelis vaistinių šį preparatą turi[1]. O ir gavus receptą ir suradus vaistinę, kurioje jums galės šį vaistą parduoti, teks pakloti apie 250lt. Tikriausiai retas sutiktų mokėti tiek pinigų už vaistą, kurio galbūt niekada neteks panaudoti.

Alternatyva yra! EpiPen‘o ( 300µg/0,3ml ) veiklioji medžiaga yra epinefrinas(adrenalinas). Šį vaistą rasite kiekvienoje vaistinėje, parduodamą 1ml ampulėje (1mg/ml). Įsigijus ampulę, reikėtų įsigyti ir švirkštą skirtą insulinui. Visa tai jums kainuos apie 20lt. Norint panaudoti šį komplektą, reikės nulaužti ampulę, sutraukti vaistą į švirkštą ir į bet kurį didelį raumenį (šlaunį, sėdmenis, žastą…) suleisti 0,3 mg – 0,5 mg (atinkamai ml) vaisto kiekio. Galbūt užtruksite ilgiau kol panaudosite vaistą, tačiau poveikis bus toks pats, kaip naudojant EpiPen‘ą.

Tiek EpiPen‘o, tiek Adrenalino įsigijimui, būtina sąlyga yra receptas. Mes pabandėme nueiti į keletą vaistinių ir įsigyti adrenalino neturėdami recepto. Tačiau, netgi aiškindami, kad esam alergiški ir, kad mums reikia tik vienos ampulės, sulaukėm neigiamo atsakymo. Visos vaistininkės reikalavo recepto. Taigi, prieš eidami pirkti vieno iš šių preparatų apsilankykite pas šeimos gydytoją, draugą gydytoją ar pirkite iš draugės vaistininkės.

Kuomet įsigysite vieną arba kitą, svarbu žinoti kaip laikyti. Reikėtų nelaikyti vaistų šaldytuve ar automobilyje, saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių ir didelių temperatūrų svyravimų. Optimali vaisto laikymo temperatūra yra nuo 15ºC iki 30ºC. Pasibaigus galiojimui ar netinkamai laikant, vaistas gali tapti rožinės spalvos ar paruduoti. Vaistui pakeitus spalvą, jo naudoti nerekomenduojama. Bet…

Sakykime, kad atsidūrėte pradžioje pateiktoje situacijoje. Tik šiuo atveju turite EpiPen‘ą. Bėda ta, kad jo galiojimo laikas pasibaigęs: jis negalioja jau pusmetį. GMP dispečeris jums siūlo nenaudoti švirkšto. Kaip pasielgsite?

Į panašią situaciją 2013 metais buvo papuolusi viena JAV gyvenanti šeima. Studentas sūnus žinojo, kad yra alergiškas žemės riešutams, tačiau per neapdairumą suvalgė sausainių su žemės riešutais. Jį ištiko alerginė reakcija. Šeima turėjo EpiPen‘ą, tačiau jo galiojimo laikas buvo pasibaigęs. Jie nedrįso jo panaudoti, be to, to daryti nepatarė ir GMP dispečerė. Galiausiai, kai buvo panaudotas kaimyno EpiPen‘as ir pacientas nugabentas į artimiausią ligoninę, jau buvo vėlu: studentas mirė.

2000 m. buvo publikuotas Kanados mokslininkų atliktas darbas: „Negaliojantis EpiPen‘o ir EpiPen‘o JR automatinis švirkštas: tinkamas ar netinkamas naudoti?”[2]. Tyrimas buvo atliktas su negaliojančiais EpiPen švirkštais. Jie buvo negaliojantys nuo 1 – 90 mėnesių ir kai kurie jau buvo pakeitę spalvą. Tyrimas parodė, kad negaliojančio vaisto veiksmingumas sumažėja tik iki 10 procentų ir jokių neigiamų pokyčių nevyksta.Tagi, buvo prieita išvados, kad iki specializuotos med. pagalbos negaliojančio epinefrino potenciali nauda yra didesnė nei jo nepanaudojimo potenciali rizika. Visgi, geriau negaliojantis epinefrinas, nei jokio epinefrino.

  Adrenalinum EpiPen
Pasiūla Beveik kiekviena vaistinė Kelios vaistinės
Receptinis/Nereceptinis Receptinis Receptinis
Kaina Apie 20 lt Apie 250 lt
Funkcionalumas „pasigamink pats“ Paruoštas naudojimui

 

Paramedikas Tomas Pašakinskas

* Epinefrinas (graikiškai epi – virš/ nephros – inkstas) tai sinonimas   vaisto adrenalinas pavadinimui (lotyniškai, ad – virš / renes – inkstas).

[1]  http://www.visivaistai.lt/Vaistai/EpiPen/31045

[2]  http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)80028-7/fulltext

 

Komentarai

Please Login to comment
  Subscribe  
Pranešti apie